© 2003
© BATMAC
© All Rights Reserved. 

 • Web Design:
 • S.R.Haritonov

 • Graphic Design:
 • S.Petkova
                 

   

  Гранд Мастър Хуонг Ки е роден на 9 Ноември 1914, в Джанг Дан, провинция Кионг Ки. Неговият баща Хуонг Ионг Хван имал сън, в който видял ярка звезда (Сам Tae Сонг) преди раждането на сина му. Ето защо той кръстил своя син "Тае Нам", което означава "звездно момче". По-късно неговото име било променено на "Ки". Неговият баща бил признат учен и заемал авторитетен академичен пост при последния Крал на Династия Ии - Ко Джонг.
   
   
  На седем годишна възраст, по време на традиционния празник "Дан O" Хуонг Ки заедно с родителите си посетил съседно село, където се провеждали разнообразни традиционни игри - танци, народна борба, стрелба с лък, надбягвания и т.н. Той станал неволен свидетел на една не много приятна ситуация, която обаче оставила трайни и дълбоки впечатления в неговата детска душа. Седем-осем възбудени от алкохола младежи нападнали минаващия покрай тях възрастен мъж, като с юмруци и случайно попаднали им предмети се опитвали да го наранят. Възрастният човек с ловки и странни движения избягвал техните атаки, а когато битката взела по-решителен характер - с мълниеносни удари на ръцете и краката ги повалил до един на земята. "Това е Сип Пал Ки" - коментирали наблюдаващите боя хора. Хуонг Ки проследил възрастния човек до неговия дом и го помолил да го обучава в това бойно изкуство. Старият майстор се засмял и отклонил молбата на малкото момче като му казал, че още е рано да се занимава с подобни неща. Въпреки отрицателния отговор Хуонг Ки след това многократно се връщал при дома на майстора и тайно наблюдавал тренировките му. Много по-късно той споделя, че това е първата искра, която разпалва големия огън на любовта му към бойните изкуства.
   
   
  Следват години на самостоятелни тренировки до мига на срещата с големия китайски Майстор Янг Кук Джин. Това е повратен момент в живота на Хуонг Ки. Първоначално Майстор Янг отказва да го приеме като ученик в домашната си школа, с думите: "Аз не съм толкова добър, за да бъда твой учител", но след продължителни молби от страна на Хуонг Ки, Майсторът отстъпва и той започва сериозна тренировъчна дейност. Най-после голямата му мечта става реалност!
   
  В школата на Майстор Янг се изучавали следните дисциплини: базисни техники свързани с крачковия маньовър, позиции и техники за сила и координация, дихателни техники, както и техники от по-високо ниво свързани с усвояването на форми и тяхното бойно приложение, игра с оръжие и медитация. Учениците се обучавали в астрология, философия, а така също в овладяването на традиционни техники и форми, залегнали в основата на добилите популярност по-късно Окинавски школи и стилове. През този период Корея е под японска окупация и корейските бойни изкуства са подложени на тотална забрана. Единствените стилове, които се практикуват официално в границите на Корея са Джудо и Кендо. Изучавайки традиционните форми Хуонг Ки е очарован от тяхната оригиналност и богат технически потенциал. В тях той открива автентичния профил на ранните корейски бойни изкуства. Ражда се идея за реставрацията на едно изкуство съчетаващо в себе си великолепна игра с ръце и крака, ключови техники, игра с оръжие, уязвими точки, форми и медитация.
   
   
  На 15-ти август 1945 година с освобождаването на Корея тази идея намира почва за осъществяването си. Така се появява най-мощната школа за бойни изкуства дала огромен принос за развитието и популярността на корейските традиционни и модерни бойни изкуства - Му Дук Куан.
  Хуонг Ки и демонстративния отбор по Танг Су До заедно с майстори от водещи корейски школи по време на историческата конференция от 16-ти ноември 1947 година.
   
  Балансирайки дипломатично корейската традиция и приемственост с влиянието на китайските стилове и мисионерската дейност на монасите от Шаолин в ранните периоди от корейската история, Хуонг Ки нарича възроденото от него изкуството Хуа Су До, а по-късно Су Бак До / Танг Су До. В момента този стил се практикува в страни от цял свят, а стотици хиляди хора на различна възраст са негови последователи !!!

  Сърдечни благодарности и поклон пред светлия, вечно търсещ творчески дух на Гранд Мастър Хуонг Ки !!!

  От Българска Танг Су / Су Бак До Асоциация.

  P.S. За повече информация пишете на batmac@mail.bg !!!