© 2003
© BATMAC
© All Rights Reserved. 

 • Web Design:
 • S.R.Haritonov

 • Graphic Design:
 • S.Petkova
  BULGARIAN TRADITIONAL MARTIAL ARTS ASSOCIATION

   

  Ранната история на БАТБИ започва от момента на първите стъпки и прояви към организирана клубна дейност в нашата страна през 1977 година, когато се създава и първият клуб в Студентски град, София под ръководството на г-н Роберт Харитонов,

  с около 25 човека членска маса – предимно приятели, състуденти и ентусиасти.
  През 1978 година се създава втори клуб в ж.к.”Младост” с членска маса около 40 човека – ученици и студенти. Между 1978 и 1980 година се създават още три клуба.
  През периодът 1979-81 г. по инициатива на г-н Роберт Харитонов се водят преговори с групи от различни стилови направления с цел по-тесен контакт и професионален подход в областта на теорията, методиката и техническата част. Преговорите са с противоречив резултат.
  През 1980 се създава отделен клуб ползващ спортната база на Висшият Институт за Архитектура и Строителство /ВИАС/, с брой на практикуващите между 40 и 60 човека. По-късно този клуб образува ядрото на Първият Централен Клуб по Таекуондо в България.
  През 1981-83 г. се създават допълнителни секции на различни места с променлив състав и насоченост.
  През 1984 година по специална програма се създава школа за комплексно спортно и психофизическо обучение на подрастващото поколение, включваща и изучаване на
  Източни Бойни Изкуства. Членството е свързано със специален подбор и изисквания. Броят на практикуващите е между 60 и 100 човека, предимно ученици и представители на специализирани отряди. Скоро, поради изключително голямия интерес към дейността на школата се разкриват и помощни секции, ползващи базата на различни столични училища и спортни дружества. Това е един от най-активните периоди, свързан с богат клубен опит и многоброен членски потенциал.
  Освен тренировъчният процес се провеждат летни и зимни лагери, семинари, курсове по алпинизъм, спелеология, парашутизъм, ветроходство, видеолектории и задълбочена теоритична подготовка. До 1989 г. членската маса нараства прогресивно. Провеждат се демонстрации и вътрешни съревнования. Правят се контакти с представители на различни организации по бойни изкуства, предимно от страни членки на бившият Социалистически лагер, като: Полша, ГДР, Чехия, Унгария, Румъния, СССР, Югославия, също така Турция, Гърция, Италия и т.н., организират се вътрешни и международни турнири, както и съвместна тренировъчна дейност през периода на летните подготвителни лагери.

  През периода 1989-93 г. наред с многобройните обществени прояви се учредява Българската Асоциация за Традиционни Бойни Изкуства и Култура /БАТБИК/ с направления :
  - Танг Су До / Су Бак До ; Традиционен Ки Гонг ;
  - Ки Ха До ; Кик Бокс ; Тае Куон До ; 
  - Тибетски Бойни Изкуства ;
  - Хап Ки До / Системата на ГМ К.С.Бонг / ;
  - Сан Шу / Сан Да ; Дайто Рю Аики Джу Джуцу ;
  - Хо Син Сул ; Джанг Бонг Сул ;
  - Джанг Кум Сул ; Дан Гум Сул ;
  - нунчако, тонфа и т.н. ...

  В София броят на клубовете към БАТБИ е 14, а в различни градове от страната достига до 18. През този период се провеждат образователни семинари с водещи майстори от различни страни, участва се в Републикански отворени първенства, демонстрации, специализирани публични прояви, творчески инициативи, кино и ТВ дейност, фестивали, празници и т.н.
  В периода 1993-2003 г. се осъществават контакти с представители на авторитетни световни организации по бойни изкуства, провеждат се семинари в страната и чужбина, правят се демонстрации и се участва в различни международни инициативи, в това число Европейски и Световни Шампионати.
  Създава се демонстративен отбор с различни профили на опитност – чупене, форми, игра с оръжие, самоотбрана и театрален бой. През този период БАТБИ печели огромна популярност, авторитет и симпатии в средите на признати
  международни майстори и Федерации по Бойни Изкуства.
  Изградена върху принципи за лоялност, професионализъм и приятелство БАТБИК унаследява, съхранява и продължава заветът и познанието на древните традиционни школи.
  В програмите си за обучение БАТБИК предлага път и възможност за хармония и прогрес на всеки търсещ физическо и духовно съвършенство човек, без разлика от възраст, пол, раса или социален статус.
  Чужда на комерсиални мотиви, комплекси и користни цели БАТБИК уверено върви към бъдещето, вярна на уставните правила и знаейки, че искреността, истината, добротата и мъдростта са онези жизнено необходими фактори, които дават пълнота и смисъл на този загадъчен процес, наречен от хората – Ж И В О Т !